Som forelder er det avgjørende at man etablerer tydelige grenser for barnet sitt, og veileder dem i utviklingen av en positiv sosial oppførsel, slik at barnet kan få seg venner og bli akseptert av det øvrige samfunnet etter hvert som det vokser til. Barnet burde i tillegg oppdras til å være ettergivende og forståelsesfull overfor andre barn.
Når det gjelder barn er det likevel viktig å huske på at følelsen av sinne ofte er en emosjonell respons på at noe er galt. Barnet kan ha det vondt, eller føle seg truet, og derfor forsvarer det seg selv. Undertrykkelse av sinne hos barn kan føre til reguleringsvansker senere i livet, og i verste fall fysiske sykdommer.
Fokuset kan fort bli rettet mot hvordan barnet utagerer, fremfor hva som faktisk foregår på innsiden. Istedenfor å sende barnet på rommet for å takle sterke emosjoner på egen hånd, bør foreldrene bistå barnet i å forstå seg selv og sine egne følelser. Det er viktig å anerkjenne og vise forståelse for at barnet ble sint, for deretter å finne årsaken til barnets reaksjon. Barn utvikler seg ofte i riktig retning dersom de blir møtt med respekt, kjærlighet og forståelse. Trusler og kjeft har kun en kortvarig effekt.
Det kan faktisk være positivt om barnet tør å uttrykke seg og vise negative følelser iblant. Barn som er oppdratt til alltid å opptre hensynsfullt og høflig, og som ikke tør å si imot, kan bli mer sårbare overfor individer med skadelige hensikter.
Barn som vokser opp i sunne og trygge omgivelser, hvor de får lov til å uttrykke følelsene sine fritt, samtidig som de blir veiledet i å håndtere utfordrende følelser på en god måte, utvikler gjerne en trygg tilknytningsstil til seg selv og andre mennesker.
Relaterte artikler
Kilder
- Deborah Farmer Kris, «It’s OK to Get Mad: Helping Kids Express Anger Without Hitting or Biting», Public Broadcasting Service, 2018, www.pbs.org/parents/thrive/its-okay-to-get-mad-helping-kids-express-anger-without-hitting-or-biting
- Phillip J Quartana og John W Burns, Emotion suppression affects cardiovascular responses to initial and subsequent laboratory stressors, 2009, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19840496
Benjamin P. Chapman et al, Emotion Suppression and Mortality Risk Over a 12-Year Follow-up, 2013, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3939772 - Yoo Rha Hong og Jae Sun Park, Impact of attachment, temperament and parenting on human development, 2012, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3534157